Al Hoceima 2012

orthopedie, plastische chirurgie en oogheelkunde in Al Hoceima

 

 

Orthopedie, plastische chirurgie en oogheelkunde in Al Hoceima

Locatie: ziekenhuis Mohammed V, Alhoceima
Periode: 13-20 oktober 2012
Thema: plastische chirurgie, orthopedie, oogheekunde

Team: Hay Winters (plastisch chirurg), Rachid Saouti (orthopedisch chirurg), Rozbeh Mohammadi (orthopedisch chirurg), Ype Henry (oogarts), Aukje van Tol (oogarts), Nasredin Haddouch (fysiotherapeut), Majda Naamane (fysiotherapeut), Houda Barbery (tandarts), Bea Beenhakker (operatie-assistente), Uassima Haffout (operatie-assistente), Pauline Zijlstra (operatie-assistente), Odyle Cahuzak (operatie-assistente), Abdelali Bentohami (voorzitter), Elbakey Aissaoui (bestuurslid), Josien van der Meer (secretaris), Ahmed Aynan (cameraman), Anne van der Weijden (fotograaf).

Op zaterdag 13 oktober keert Santé Pour Tous terug naar het Mohammed V ziekenhuis in Al Hoceima. Dit is alweer het laatste project van 2012. Er neemt een behoorlijk aantal specialismen deel aan dit project. De drie specialismen orthopedie, plastische chirurgie en oogheelkunde worden vertegenwoordigd door maar liefst 17 vrijwilligers. Ook gaan er dit keer een tandarts en twee fysiotherapeuten mee.

Na een hartelijk ontvangst door de directie van het ziekenhuis en de afgevaardigde van het ministerie van volksgezondheid, werd na een korte rondleiding gestart met de eerste selectiedag van patiënten. Mede door de vrijwilligers van jongerenorganisatie Chabab Alkhayr werd alles in goede banen geleid en heeft Santé Pour Tous deze eerste dag tientallen patiënten kunnen selecteren voor een operatie.

De oogartsen hebben veel slechtziende patiënten geopereerd aan cataract (staar) en door de orthopeden zijn er onder meer heupprothesen geplaatst. Voor de orthopedische patiënten hebben de fysiotherapeuten de postoperatieve zorg en mobilisatie op zich genomen, hetgeen al snel zijn vruchten afwierp. De plastisch chirurg heeft vooral veel kinderen geholpen met hazenlippen of een gehemeltespleet. Er is geprobeerd om zo veel mogelijk samen te opereren met de plaatselijke artsen om kennis en kunde uit te wisselen. Uiteindelijk konden wij in totaal 54 operaties uitvoeren.

Naast de operaties is er een begin gemaakt met het tandheelkunde project. Er is een bezoek gebracht aan scholen en weeshuizen voor voorlichting over mondverzorging en ook is er poetsles gegeven.

Wij danken ons team en alle vrijwilligers voor hun grenzeloze inzet, waarmee zij ook dit project weer tot een succes hebben weten te maken.

Odyle Cahuzak: “Een geweldige en leerzame ervaring om nooit te vergeten.