Azemmour 2015

 

 

Op zondag 8 november 2015 vertrokken wij voor een project van één week naar Azemmour, circa 75 km ten zuiden van Casablanca. Deze week hebben we blinden aan staar geopereerd. We verwachtten zo’n 100 patiënten te kunnen helpen.

Het team uit Nederland bestond uit Ype Henry (oogarts), Abdelali Bentohami (voorzitter), Bilal Amghar (oogarts in opleiding) en ik (operatieassistent).

Naast drie Marokkaanse oogartsen werkten we samen met een groep jonge vrijwilligers, allen met een achtergrond als verpleegkundige, anesthesiemedewerker of operatieassistent.

Het was voor deze vrijwilligers wel wennen, want ze hadden geen ervaring met oogheelkundige ingrepen. De tweede dag liepen ze al neuriënd en zingend rond, dus het wennen aan de oogheelkunde, en aan ons, verliep voorspoedig.

Aanvankelijk opereerden we op twee operatietafels, maar aangezien zich steeds meer patiënten meldden, wilden we er graag een derde operatietafel bij hebben. Gelukkig konden we dit regelen en hebben we totaal 118 operaties verricht.

De patiënten kwamen niet alleen uit het stadje zelf, maar ook uit de omliggende dorpen. Het was een arme, maar kleurrijke patiëntengroep: niet alleen droegen ze kleurige kleding, maar ook waren de dames rijk versierd met tatoeages in het gezicht en hennaschilderingen op handen en voeten.

De staar was vaak al in een vergevorderd stadium (zogenaamde rijpe staar), zoals we dat in Nederland eigenlijk nooit meer zien. Hier worden de patiënten namelijk eerder geopereerd. Bij de rijpe staar ziet de pupil er wit uit, in plaats van zwart. Na verwijdering van de staar en plaatsing van de kunstlens toonden de patiënten zich zeer dankbaar, ze konden weer zien!

Iedere ochtend om 8.00 uur waren we present in het ziekenhuis en ’s avonds zo rond 20.00 uur verlieten we het gebouw. Het waren lange dagen waarin we alleen ’s ochtends daglicht zagen.

Maar de dankbaarheid van de patiënten en daarbij prettige samenwerking met de lokale artsen en vrijwilligers maakten dit project meer dan de moeite waard!

 

Marcella de Baat

vrijwilligster en operatieassistent