Casablanca 2012

Kennis uitwisselen en opereren van longkankerpatiënten

 

 

 

 

Kennis uitwisselen en opereren van longkankerpatiënten

Locatie: ziekenhuis Ibn Rochd, Casablanca
Periode: 19-26 mei 2012
Thema: longen
Team: Wolter Oosterhuis (chirurg), Chris Dickhoff (chirurg), Fritz De Graaf (operatie-assistent), Abdelali Bentohami (voorzitter), Elbakey Aissaoui (bestuurslid), Adil Malouk (vrijwilliger), Tundi Schouten (vrijwilliger)

Dit project kunnen we wel het meest prestigieuze project in het jonge bestaan van onze stichting noemen. Niet alleen hadden wij de eer om in ziekenhuis Ibn Rochd te mogen werken, maar ook mochten wij een operatietechniek in Marokko introduceren, die nooit eerder in Marokko was uitgevoerd. Deze operatietechniek, de VATS, is een moderne manier om een tumor te verwijderen bij longkankerpatiënten. Het voordeel van de VATS techniek is dat de ingreep via een kijkoperatie gebeurt. Dat betekent dat er slechts enkele kleine sneetjes worden gemaakt. Via deze sneetjes worden een buisvormige camera en verschillende operatie-instrumenten in de borstholte gebracht. Via een beeldscherm, dat verbonden is met de camera, voert de chirurg de ingreep uit.

Tijdens dit project lag de nadruk met name op kennisuitwisseling, één van de twee speerpunten van onze missies. De patiënten die geopereerd werden, behoorden allemaal tot onze doelgroep. De leeftijd van onze patiënten varieerde van erg jong (7 jaar) tot oudere leeftijd (64 jaar). Alle operaties verliepen zonder problemen.

Wij hebben naast kennis ook medisch materieel achtergelaten in het ziekenhuis. Zo hebben wij enkele camera’s en een video-mediastinoscoop aan het ziekenhuis geschonken. Met dit laatste apparaat kan op een veilige manier hapjes worden genomen van lymfklieren in de borstholte om een diagnose te stellen. Het longproject was een zeer geslaagd project en zal een jaarlijks terugkerend project worden.

Adil Malouk:Ik vond het een geweldige ervaring om een project van Sante Pour Tous van zo dichtbij te mogen meemaken. Ik heb gezien hoe hard de hulp van deze stichting nodig is in Marokko en steun dit geweldige initiatief nu nog meer!

Tundi Schouten:Voor mij als student geneeskunde een ervaring om nooit te vergeten. Het was zeer leerzaam om te zien dat de medische zorg niet overal goed geregeld is en dat met name de arme mensen daarvan de dupe zijn.