Casablanca 2014 – I

Opereren van kinderen met oorschelpafwijkingen

 

 

Opereren van kinderen met oorschelpafwijkingen

In de week van 17 t/m 24 mei reisden we met een medisch team naar Casablanca om kinderen met oorschelpafwijkingen (microtie) te opereren. Het team bestond uit dr. Corstiaan Breugem (plastisch chirurg), Emma Paes (plastisch chirurg i.o.), Dorien Vermaak (operatie-assistente) en Nine Legemate (studente geneeskunde). De operaties vonden plaats in Clinique Achifaa.

Op maandag werden wij hartelijk ontvangen in de kliniek en kregen we een rondleiding. Daarna maakten wij kennis met de patiënten die collega plastisch chirurg dokter Tazi al had verzameld. Ook zagen we op deze dag nieuwe patiënten. Nadat wij alle kinderen gezien hadden, maakten wij een eindselectie en stelden wij een operatieprogramma op voor de rest van de week. Gelukkig konden alle kinderen geholpen worden.

In de loop van de week meldden zich, zoals gebruikelijk, nieuwe patiënten aan. Een aantal van hen had erg lang moeten reizen om bij ons te komen. Gelukkig konden ook deze kinderen geholpen worden. De ouders van deze kinderen konden in de kliniek blijven slapen. Dat was wel zo prettig, want sommigen waren zo arm dat ze net de reiskosten konden betalen. Geld voor bijvoorbeeld een hotel hadden ze niet.

Al met al hebben wij in deze week 14 kinderen kunnen helpen. De operaties zijn goed verlopen en de ouders waren zeer dankbaar en gelukkig. In 2015 gaan we weer met een team van plastisch chirurgen naar Casablanca, maar dan zullen we opereren in het plaatselijke staatsziekenhuis Ibn Rochd.