Kenitra 2015

 

 

Op 19 april 2015 zijn we afgereisd naar de stad Kenitra voor ons derde oogheelkundige project in Marokko. Het was het eerste project in het vijfjarig bestaan van onze stichting dat in deze stad plaats vond.

Deelnemers aan dit project waren Ype Henry (oogarts VUmc Amsterdam), Abderrahim Idrissi (oogarts Hopital El Kortobi, Tanger), Mohammed Dahmani (ooarts ziekenhuis Idrissi, Kenitra), Adil Malouk (secretaris), Abdelali Bentohami (voorzitter), Anne van der Weijden (pennigmeester/ fotografe) en Bilal Amghar (bestuurslid/ AIOS oogheelkunde).

Maar liefst 200 hulpbehoevende patiënten in het El Idrissi Ziekenhuis te Kénitra wachtten op onze hulp. Bij onze aankomst op maandagochtend stonden er al rijen dik mensen geduldig aan de ziekenhuispoort te wachten: ouderen, mannen, vrouwen, maar ook kinderen. Alle patiënten hadden met elkaar gemeen dat ze leden aan staar, een vertroebeling van de ooglens, die het zicht erg kan verstoren. De nadelige invloed hiervan op het alledaagse functioneren is immens. Staar is daarmee in ontwikkelingslanden één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid die met de juiste middelen (staaroperatie) relatief eenvoudig te verhelpen is.

Zo was er een oudere dame die aan beide kanten vergevorderde staar had en daardoor jaren onnodig zeer slechtziend was. Alleen met uitgestoken armen kon zij zich enigszins oriënteren. Na de operatie was weer in staat te zien met het geopereerde oog. Ik zal u niet uit te hoeven leggen wat voor verschil dit voor deze mevrouw in het dagelijks leven zal maken.

Maar ook bij kinderen komt staar voor. Zo was er een meisje van 9 jaar dat na een klap op haar oog staar ontwikkeld had en aan dat oog zo goed als blind was. De ochtend na de operatie brachten we haar in het bijzijn van haar moeder een bezoek op de verpleegafdeling. We verwijderden het oogverband en controleerden het zicht. Al één dag na de operatie kon zij met het oog beter zien dan ze in tijden had gekund. Het geluk en de blijdschap straalden van de gezichten.

Zo hebben wij in deze drukke week bij 200 patiënten met elk een uniek verhaal bij kunnen dragen aan de kwaliteit van leven. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen.

De succesvolle week werd gezamenlijk met een traditioneel diner afgesloten. Namens Santé Pour Tous dank ik alle vrijwilligers uit Nederland en Marokko voor hun grote bijdrage aan dit ambitieuze project.

 

Bilal Amghar,

Bestuurslid