Nador 2014

Klompvoet operaties bij kinderen

 

 

Klompvoet operaties bij kinderen

Van 13 t/m 20 september zijn we met een kleine groep van artsen en assistenten naar Nador gegaan om kindjes te opereren in het Staatsziekenhuis Hassani .

De groep bestond uit Dr. Hans van der Sluis (kinderorthopeed,), Dr. Rachid Saouti (orthopeed), Christina Eefting (operatieassistent), ikzelf (Paulien Zijlstra; operatieassistent), Judith van Steijn (kinderverpleegkundige SEH), Adil Malouk (bestuurslid) en Abdelkader Azahaf (vrijwilliger). Halverwege de week kwamen daar Abdelali Bentohami en Anne van der Weijden ook bij (bestuursleden).

Op zondag hebben we de patiëntjes gezien in het kinderfysiotherapiecentrum, The Centre of Life. Hier werden ze bekeken door de orthopeden. Een behandelplan werd gemaakt en er werd besproken welk materiaal ervoor nodig was. Uiteindelijk hebben we in deze week 17 kinderen kunnen opereren en een volwassene. Veel van de kinderen zijn beiderzijds geopereerd, o.a. aan klompvoeten, spitsvoeten, 0-benen, x-benen, er werden enkels vastgezet en bij 1 meisje is haar onderarm rechtgezet. Haar arm was 3 maanden eerder gebroken; omdat de operatie destijds te duur was, was er alleen gips omheen gedaan. Bij de volwassen patiënt is de enkel vastgezet, door het gevolg van polio was de voet niet meer functioneel.

Het was een mooie week waarin we veel kinderen hebben kunnen helpen. Alle ouders en kinderen waren erg lief en dankbaar. Na afloop van de ingreep kregen de kinderen een dapperheidsdiploma waar ze erg trots op waren. Dit was mede mogelijk gemaakt door een paar lieve collega’s uit het OLVG.

Ik ben blij dat ik vanwege mijn werk als operatieassistent het voorrecht heb gehad om deze mensen te helpen.

Paulien Zijlstra (operatie-assistente OLVG)