Nador 2015

Klompvoeten

 

 

In week 44 (25 oktober t/m 1 november) zijn we weer in Nador geweest om kinderen en volwassenen te opereren in het staatsziekenhuis Hassani. Deze operaties hebben we voornamelijk uitgevoerd met hetzelfde team als vorig jaar: dr. Rachid Saouti (orthopeed), dr. Hans van der Sluis (kinderorthopeed), Christina Eefting (operatieassistent), Paulien Zijlstra (operatieassistent), Judith van Steijn (kinderverpleegkundige SEH), Adil Malouk (bestuurslid), Abdelali Bentohami (bestuurslid) en Abdelkader Azahaf (vrijwilliger). Dit jaar zijn Marijke Schipper (gipsmeester) en Tundi Schouten (arts-assistent orthopedie) ook mee gereisd om ons team te versterken. De meeste operaties die uitgevoerd zijn hadden als doel klompvoeten te herstellen bij zowel kinderen als volwassenen. Verder hebben we patiënten geopereerd aan een heupluxatie (aangeboren), scheefstand been/arm en herstel van niet goed behandelde fracturen.

De eerste dag daar hebben de orthopeden de patiënten eerst beoordeeld op het soort en de ernst van de aandoening in het fysiotherapiecentrum (Center of Life) in Nador. Een paar weken voordat het project begon was er door dr. Rachid Saouti ook al een eerste beoordeling gedaan bij deze patiënten. Ook kwamen er nog nieuwe patiënten langs die onze hulp hard nodig hadden. Deze beoordelingsdag resulteerde in een operatieprogramma voor 18 kinderen en 5 volwassenen.
In deze week hebben wij ook nog enkele patiënten van vorig jaar gezien of verhalen van ze gehoord. Hun kwaliteit van leven is enorm verbeterd door de eerder uitgevoerde operaties en ze zijn er erg gelukkig van geworden. De moeder van een jongetje datwij vorig jaar aan zijn klompvoetje hebben geopereerd, vertelde zelfs dat haar zoontje nu zo goed kan lopen dat hij misschien voetballer kan worden. Daar doen we het allemaal voor.

Enorm veel respect heb ik gekregen voor het fysiotherapiecentrum “Center of Life” in Nador. Eigenaar Bouhamed Mhamed en zijn team zetten zich het hele jaar in om deze kinderen te helpen met revalideren. Deze nazorg is zo belangrijk, hierdoor geven ze deze mensen meer kwaliteit van leven.

Het was weer een voorrecht om dit jaar deze mensen te helpen die anders geen kans hebben op goede medische zorg.

Paulien Zijlstra

vrijwilligster en operatieassistent