France |
Volg ons via | | | | Contact

Tanger 2015

Staaroperaties bij ouderen

 

 

Staaroperaties bij ouderen

Op zondag 18 januari 2015 zijn wij voor een week naar Tanger afgereisd voor het staarproject in het El Kortobi Ziekenhuis.

Deelnemers aan dit project waren Ype Henry (oogarts), Marcella de Baat (operatieassistente), Theo Juffermans (medisch technicus), Adil Morabit (vrijwilliger Waladi Foundation), Abdelali Bentohami (voorzitter), Anne van der Weijden (bestuurslid en fotografe) en ik (vrijwilliger en aanstaand arts-assistent oogheelkunde).

Op maandag werd kort het plan van aanpak en het weekprogramma doorgesproken.  Samen met het ziekenhuispersoneel werden de puntjes op de i gezet. Hierna konden we de handen uit de mouwen steken. Maar liefst 91 patiënten werden in deze week geopereerd aan staar.

De immense waarde van het zicht voor de kwaliteit van leven bleek maar weer eens toen bij  de controle een dag na de operatie het oogverband voor het eerst af ging. Vele patiënten hebben in tijden  hooguit licht kunnen zien.  De blijdschap en dankbaarheid op de gezichten was erg aangrijpend.

Onze medisch technicus Theo heeft in deze week ook diverse  oogheelkundige apparatuur kunnen repareren, zodat het ziekenhuispersoneel  ook na deze week beter in staat is hun goede werk voort te zetten.

Wij danken het oogheelkundige team van het El Kortobi Ziekenhuis en de Waladi Foundation voor de vruchtbare samenwerking. In de toekomst zal nog meer moois in dit ziekenhuis mogelijk zijn.  Het was een waar genoegen aan dit project deel te mogen nemen.

B. Amghar

Vrijwilliger