Wereldwijd worden elk jaar ca. 200.000 kinderen geboren met een klompvoet, 80% in ontwikkelingslanden. Het komt ongeveer bij 1 op de 800 pasgeborenen voor en wordt meestal direct na de geboorte herkend. Tegenwoordig is een klompvoet ook al tijdens de 20-wekenecho te herkennen. De aandoening komt ongeveer tweemaal zo vaak voor bij jongens als bij meisjes en in ongeveer de helft van de gevallen aan beide voeten (tweezijdig).
De klompvoet is een aangeboren afwijking van de stand van de voet. Deze stand is heel herkenbaar: de voet staat naar beneden en naar binnen gekanteld.
Santé Pour Tous helpt deze mensen met een operatie. Deze operaties worden samen met lokale medici en verpleegkundigen uitgevoerd om zo ook de lokale (chirurgische) zorg te verbeteren. Op die manier kunnen de lokale medici de operaties in de toekomst zelf uitvoeren en zijn onze missies niet meer nodig.
Want iedereen heeft recht op goede zorg.
Hoe ontstaat een klompvoet?
De oorzaak van een klompvoet kan een verstoring van de zenuwvoorziening van het voetje zijn tijdens de zwangerschap. Vaak blijft de oorzaak onbekend. Wel is vastgesteld dat erfelijkheid een rol speelt. Soms blijkt tijdens de behandeling van het voetje dat het niet gaat om een klompvoet, maar om een standsafwijking die ontstaan is door een liggingsafwijking in de baarmoeder.
In landen als Marokko is er niet altijd voldoende geld, kennis of mogelijkheid om een dergelijke operatie uit te voeren. De gevolgen voor een kindje met een klompvoet die onbehandeld is, zijn erg groot. Zonder behandeling blijft de voet vervormd en lopen mensen op de zijkant van hun voeten. Dit kan leiden tot pijn en moeilijk lopen.