Santé Pour Tous

Gezondheidszorg is een mensenrecht.

Iedereen in Nederland heeft recht op de hoogst haalbare gezondheid op basis van een gezondheidszorg die beschikbaar, toegankelijk, aanvaardbaar en van goede kwaliteit is. Helaas beschikt niet ieder land over dit soort geregelde zorgsystemen. In Marokko hebben honderdduizenden burgers geen tot slechte toegang tot adequate gezondheidszorg.

Missie

Santé Pour Tous gaat voor het duurzaam verbeteren van de gezondheidszorg in Marokko. Wij bestaan voor de burgers die niet de mogelijkheid hebben om naar de dokter te gaan. De factoren hierin kunnen breed liggen als kosten, tekort aan geschoold medisch personeel, gebrek aan farmaceutische middelen en medicijnen en beperkt transport en wegen naar de dichtstbijzijnde kliniek.

Visie

Santé Pour Tous biedt hulp aan iedereen ongeacht leeftijd, religie en sekse. In Marokko zijn er op dit moment teveel mensen die niet de medische hulp krijgen om te overleven. Ons doel is het verlagen van de drempel tot medische zorg. Wij zijn neutraal in het bieden van onze hulp en waarborgen daarmee gelijkwaardig hulp.

drs. A. Bentohami
Voorzitter

Abdelali studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Nadat hij zijn studie geneeskunde in 2005 afrondde, ging Abdelali werken in het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp om zich te bekwamen in de chirurgie. Daar deed hij de eerste twee jaar van zijn zesjarige specialisatie tot chirurg. Sinds 1 juli 2013 is Abdelali chirurg.

Voor Abdelali was arme patiënten helpen in Marokko altijd al een jongensdroom. Met het oprichten van de stichting is zijn droom realiteit geworden. Ook zijn passie voor de chirurgie heeft een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van de stichting. Kennis uitwisselen met Marokkaanse collegae en samen patiënten beter maken zijn voor hem de krenten in de pap. Abdelali hoopt dit werk de rest van zijn carrière te mogen blijven doen. Hij hoopt op die manier een bijdrage te mogen leveren aan de kwaliteitsverbetering van de Marokkaanse gezondheidszorg en het geven van medische hulp aan hen die nu verstoken blijven van goede zorg.

Tina Lenz
Penningmeester

Art director en design antropoloog Tina Lenz is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de kunstacademie AKV | St.Joost te Breda. Ze nam deel aan de master Design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2009 volgde ze een premaster Antropologie aan de VU gevolgd door een Erasmus-exchange KU Leuven. In 2017 behaalde ze haar master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tina is verbonden als gastdocent aan meerdere kunstacademies en doet ontwerpend onderzoek naar rituelen en reciprociteit.

Als freelancer heb ik meerdere campagnes ontwikkeld voor diverse NGO’s. Het liefst werk ik participerend op locatie: het ontwikkelen van een aids-preventiespel samen met Zambiaanse kinderen of het bedenken van een campagne met kinderen in Palestina. Februari 2018 was ik voor het eerst mee op missie met het medisch team van Santé Pour Tous. Het belang van wederkerigheid, het uitwisselen van onderlinge kennis, maakt Santé Pour Tous bijzonder. Men werkt zowel vanuit Nederland als Marokko aan een duurzame relatie op medisch gebied.

drs. B. Amghar
Secretaris

In 2012 is Bilal als vrijwilliger bij Santé Pour Tous gekomen. Via uitingen van Santé Pour Tous op social media leerde hij de stichting en haar waardevolle werk kennen.

Bilal heeft zijn medische opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam genoten. Momenteel is hij bezig met zijn vervolgopleiding tot oogarts. Bij Santé Pour Tous is hij nu secretaris.

Als deel van het medische team is hij meerdere keren met de staarprojecten in Marokko geweest. Hij hoopt als oogarts in opleiding bij te dragen aan het verminderen van behandelbare blindheid.

Marokko is een land van uitersten. De armste mensen kunnen zich basale zorg financieel niet permitteren. Bilal was op zoek naar een kans dit te verbeteren. Zo kwam hij bij Santé Pour Tous uit, een stichting met enthousiaste vrijwilligers die zich belangeloos voor deze grote groep mensen inzetten. De dankbaarheid van de patiënten blijft hem keer op keer raken.

Siham El Ouazizi
Bestuurslid PR & communicatie

Siham studeerde Bedrijfscommunicatie aan Hogeschool Utrecht. Tijdens het afstuderen heeft zij onderzoek gedaan naar inclusie. De adviezen die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen gaat zij nu in praktijk brengen bij Het Utrechts Archief als projectmedewerker. Siham is tijdens haar studie bestuurslid geweest van de medezeggenschapsvereniging MUST. Hiernaast heeft zij zich elk jaar als vrijwilliger ingezet voor verschillende organisaties. Zij zet nu voor het eerst haar expertise op het gebied van communicatie vrijwillig in voor Santé Pour Tous. Hiernaast zet Siham zich ook in voor Kunst en Cultuur en is als Critical Friend aangesloten bij PACT Utrecht met als doel om de cultuursector inclusiever te maken.

Ik heb altijd mijn expertise op het gebied van communicatie vrijwillig willen inzetten. Tijdens mijn minor ben ik opzoek gegaan naar een organisatie. Wat mij heel erg aansprak bij Santé Pour Tous is dat zij niet alleen kansarme mensen medische hulp verlenen, maar ook kennis uitwisselen met de artsen in Marokko. Op deze wijze wordt er aan een duurzame relatie gewerkt tussen Santé Pour Tous en de artsen in Marokko. Dit maakt dat Santé Pour Tous een organisatie is die denkt aan de toekomst en de onafhankelijkheid en dat is een mooie visie.

Dhr. Dr. Hay Winters
Raad van advies

Sinds 1998 heb ik elk jaar wel enkele weken gewerkt in diverse ontwikkelingslanden (Jemen, Nigeria, Ghana, Nicaragua). Niet alleen om arme mensen gratis te helpen, maar ook om locale artsen bij te scholen in de behandeling van hazenlippen, handletsels, brandwonden etc. In 2005 leerde ik Abdelali Bentohami kennen. Hij was toen co-assistent bij mij en stelde voor om ook in Marokko arme patiënten te helpen. Inmiddels zijn we heel wat projecten en heel wat operaties verder. Veel mensen zien werken in Afrika misschien als een druppel op een gloeiende plaat. Maar van veel druppels koelt ook een gloeiende plaat echt wel af.

Anne van der Weijden
Raad van advies

Na een jarenlange functie als bestuurslid van deze prachtige organisatie, heb ik nu zitting genomen in de Raad van Advies. Ik ben vaak mee geweest op missie en heb het werk van Santé Pour Tous van dichtbij mee mogen maken.
Met mijn creatieve achtergrond heb ik al een en ander bijgedragen en dat hoop ik tot in de lengte der dagen te mogen blijven doen.

Mw. Gusta Ruys
Raad van advies

Kantoor: Kroeze Ruys Architecten BNA BNI te Den Haag.

Als architect onder andere betrokken bij projecten in de gezondheidszorg. Tijdens een bezoek aan Marrakech met een rondleiding in een ziekenhuis ontstond de wens betrokken te raken bij projecten die de gezondheidszorg in Marokko steunen. Santé Pour Tous is een prachtige organisatie waar donateurs geen moment in twijfel zullen zijn over de zuivere doelstelling. Als buitenstaander hoop ik tot nut te zijn als klankbord bij niet medische zaken.

Mw. Esther Olthof
Raad van advies

Kwalitatieve en toegankelijke zorg en onderwijs vormen belangrijke pijlers van een gezonde samenleving. Ik vind het mooi dat Santé pour Tous zich hiervoor inzet. De praktische benadering samen met de mensen, artsen en organisaties in Marokko maakt de inzet concreet en dat is gelijk ook de kracht. Helpen is goed, maar het succes zit in het feit dat de mensen ter plekke meedoen. Ik heb Santé pour Tous leren kennen via Abdelali en via artsen in mijn familie die meewerken. Als pr ’specialist’ beschik ik weer over hele andere expertise en ervaring en biedt deze ook heel graag aan voor de verdere ontwikkeling van de organisatie.