Vaatoperatie

Als een bloedvat ernstig verwijd (aneurysma) of vernauwd is, bestaat het risico dat de slagader knapt of volledig dichtslibt. Om dit te voorkomen is vaak een vaatoperatie nodig.

Vaatproblemen kunnen veel pijnklachten en ongemakken veroorzaken die de kwaliteit van leven belemmeren. Problemen aan bloedvaten ontstaan meestal rondom het hart, in de hals, armen, buik of benen. Vaak is een operatie nodig om de klachten op te lossen.

Santé Pour Tous helpt deze mensen met een operatie. Deze operaties worden samen met lokale medici en verpleegkundigen uitgevoerd om zo ook de lokale (chirurgische) zorg te verbeteren. Op die manier kunnen de lokale medici de operaties in de toekomst zelf uitvoeren en zijn onze missies niet meer nodig.

Want iedereen heeft recht op goede zorg.

 

 

Vaatoperatie?

Een vernauwing of afsluiting van bloedvaten is het gevolg van vetafzetting en verkalking in de slagader. Dit proces heet aderverkalking of in medische termen arteriosclerose. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van arteriosclerose. Deze zijn onder andere: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en een te hoog cholesterol gehalte in het bloed.

Een vernauwing of afsluiting ontstaat meestal niet opeens. Het is een langzaam sluimerend proces. De klachten zijn wisselend. Door de vernauwingen of afsluitingen van bijvoorbeeld de beenslagader stroomt er minder bloed in het been. Door dit tekort aan bloed in het been, kan de patiënt na een klein stukje lopen al pijn krijgen.

Met behulp van een eigen ader of met een kunststof bloedvat wordt een omleiding gemaakt. Dit wordt in medische termen bypass genoemd. De afgesloten slagader blijft op z’n plaats liggen en er wordt een nieuw bloedvat naast gelegd. Het nieuwe bloedvat wordt voor en voorbij de afsluiting aangesloten. Het bloed komt zo via een omweg op de plaats van bestemming. Als bypass gebruikt men bij voorkeur een eigen ader die gemist kan worden.

Gezondheid is voor iedereen.