Hartoperatie

Een hartoperatie is een chirurgische ingreep aan het hart teneinde vormafwijkingen te herstellen of een stoornis in de werking te verhelpen.

Bij veel hart- en vaatziekten is uiteindelijk een hartoperatie nodig. Veel voorkomende hartoperaties zijn de hartklepvervanging en de bypassoperatie (omleiding). Meestal voert de chirurg dan een openhartoperatie uit. Hierbij wordt het borstbeen doormidden gezaagd. Tijdens de meeste hartoperaties werken het hart en longen tijdelijk niet zelfstandig. Een hart-longmachine (perfusie) neemt die taken over.

Santé Pour Tous helpt deze mensen, vooral kinderen, met een operatie. Deze operaties worden samen met lokale medici en verpleegkundigen uitgevoerd om zo ook de lokale (chirurgische) zorg te verbeteren. Op die manier kunnen de lokale medici de operaties in de toekomst zelf uitvoeren en zijn onze missies niet meer nodig.

Want iedereen heeft recht op goede zorg.

Hartoperatie

Hartoperaties worden in het algemeen uitgevoerd voor vier soorten aandoeningen: aangeboren misvormingen van het hart, klep-gebreken, werkingsstoornissen van het geleidingssysteem van de hartzenuwen en operaties ter verbetering van de doorbloeding van de hartspier.

Voor 1950 beperkte men zich voornamelijk tot het opereren van aangeboren afwijkingen van de grote vaten die aan het hart ontspringen, zoals een vernauwing van de grote lichaamsslagader, maar sindsdien is men, vooral door de ontwikkeling van vele technische hulpmiddelen zoals hart-longmachine, onderkoeling apparatuur en defibrillator, in staat langdurige operaties binnen het hart zelf uit te voeren.

Echter beschikken veel hartpatiënten in Marokko niet over de financiële middelen om een dergelijke operatie te ondergaan. Santé Pour Tous bezoekt regelmatig plekken waar zij alsnog geopereerd kunnen worden.

We kunnen dit niet alleen. Help ons levens redden!