In Nederland worden ongeveer 1 tot 2 op de duizend baby’s geboren met een hazenlip. Als je in Nederland met een schisis geboren wordt zijn er adequate operaties en behandelingen die de gevolgen van een schisis zo klein mogelijk houden. In Marokko ligt dit heel anders. De gevolgen kunnen dan ook ernstig zijn. Door hun afwijkende uiterlijk, worden kinderen met een schisis vaak niet geaccepteerd door de gemeenschap. Ze worden gepest, mogen niet naar school en in sommige gevallen worden ze zelfs verstoten.
Santé Pour Tous helpt deze mensen, vooral kinderen, met een operatie. Deze operaties worden samen met lokale medici en verpleegkundigen uitgevoerd om zo ook de lokale (chirurgische) zorg te verbeteren. Op die manier kunnen de lokale medici de operaties in de toekomst zelf uitvoeren en zijn onze missies niet meer nodig.
Hoe ontstaat een hazenlip?
In eerste instantie heeft elk ongeboren baby’tje een dubbelzijdige spleet in zijn lip, kaak, en gehemelte. In het begin van de zwangerschap sluiten de lip en de bovenkaak als een soort ‘ritssluiting’ aan elkaar. Later sluit ook het gehemelte. Dit gaat vanzelf. Als dit niet goed aan elkaar groeit, ontstaat er een schisis. Een lip- of kaakspleet wordt vaak tijdens de 20 weken echo ontdekt. Bij een open gehemelte is dat lastiger. Dit wordt vaak pas na de geboorte ontdekt. Bijvoorbeeld omdat het (borst)voeden niet lukt.
Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van een hazenlip. Als één van de ouders een vorm van schisis heeft stijgt de kans dat een baby een schisis heeft. Een andere mogelijkheid is een chromosoomafwijking die ontstaat bij de bevruchting. Meestal zijn er dan behalve een schisis ook nog andere aangeboren afwijkingen.
Vaak wordt een schisis veroorzaakt door een combinatie van erfelijke en niet-erfelijke factoren. Zo kunnen roken, voedingstekorten, infecties of medicijngebruik tijdens de zwangerschap ook een rol spelen bij het ontstaan van een schisis.